Utforskende vanntilvenning i Alna barnehager
I Alna bydel i Oslo, har barnehagene en visjon om å skape en kultur for trygghet og mestring ved og i vann allerede fra barnehagealder. Gjennom et systematisk arbeid med vannkompetanse hos barna, barnehageansatte og foreldre, ønsker de at alle skal få de ferdighetene og kunnskapene de trenger for å forebygge drukningsulykker.
Bakgrunn
Kun 26 % av fjerdeklassinger i bydel Alna besto ferdighetsprøven i svømming skoleåret 2023/2024. Pegagogisk leder, Marta Skandsen, startet derfor opp prosjektet “Vanntilvenning” i tre barnehager i bydelen, høsten 2024. Hun hadde et sterkt ønske om å bidra til drukningsforebyggende tiltak i barnehagesammenheng. “Barnehagene har en unik mulighet til å styrke barnas vannkompetanse, før de begynner på skolen. Et samarbeid mellom barnehagene og skolen, kan være avgjørende for å forebygge drukningsulykker. Jo tidligere barn begynner med vanntilvenning, desto større er sannsynligheten for at de utvikler svømmedyktighet og trygghet ved og i vann.”

Foto: Marta Skandsen

Foto: Marta Skandsen

Foto: Marta Skandsen
Hovedmålene for prosjektet
Gjennom kunnskap om risiko ved vannlek og opphold i ulike vannmiljøer kan barnehageansatte bidra til å skape trygge rammer for barna både i og ved vann.
- Gjennom hyppige og varierte utflukter til ulike vannmiljøer skal barna lære om sikkerhet, naturfaglige fenomener og mestring i vann. Dette skjer gjennom lek, utforsking, aktiviteter, samtaler, og samlinger i forkant og i etterkant av utfluktene.
- Styrke de barnehageansattes kompetanse. Barnehageansatte får opplæring i vannrelaterte aktiviteter gjennom spesialtilpassede kurs, slik at de kan bli trygge rollemodeller og veiledere for barna.
- Engasjere foreldrene. Foreldrenes vannkompetanse skal styrkes gjennom tett samarbeid slik at de kan bidra aktivt til barnas trygghet i og ved vann.
- Forebygge drukningsulykker. Praktisk opplæring og positive erfaringer både ved og i vann ute, og inne i basseng, skal gi barn og voksne de nødvendige verktøyene for å håndtere ulike vannmiljøer på en trygg måte.
Foruten barnehageteamet er foreldrene en viktig samarbeidsgruppe. Barnehagestyrerne fungerer som bindeledd, og deres engasjement er avgjørende for å forankre tiltakene i barnehagen.
Prosjektet gir en ny og positiv operasjonalisering av rammeplanens mål om å ta vare på seg selv og naturen. Dette forankrer bærekraftige verdier og demokratiske prinsipper på barnas nivå, gjennom praktiske og relevante aktiviteter. Dette viser også hvordan barnehagene kan bidra til samfunnsnyttige tiltak på en inkluderende og engasjerende måte.
Eksempel på aktivitet for kompetansemålet øve på trygg ferdsel og kunne tilkalle hjelp (e. 2. trinn)
Ved å arbeide med vannkompetanse på barnas premisser, skapes et positivt fokus på bærekraft og demokrati. Barna lærer gjennom trygge erfaringer å ta ansvar for egen sikkerhet, samtidig som de utvikler respekt for naturen og dens krefter. Et av flere fagområder i barnehagen er Nærmiljø og samfunn. Personalet i barnehagene skal introdusere barna for personer, steder og samfunnsinstitusjoner i nærmiljøet for å skape tilhørighet og hjelpe barna med å orientere seg og ferdes trygt.
“Vi legger vekt på en utforskende tilnærming, og knytter barns evne til å tenke kritisk og ta vare på naturen gjennom å øke kunnskap om innhold og risiko i utvalgte vannmiljø. Som et eksempel på dette er bunnforholdet og det tredimensjonelle ved hvert vannmiljø hovedfokuset i forarbeidet og gjennomføring av aktiviteter.”
For eksempel ved vannmiljøet fjæra: Forberedelsene dreier seg om en kombinasjon av temaet livet i fjæra og potensielle risikoer ved akkurat dette vannmiljøet. Vi setter søkelys på hvordan bunnen er utformet og værforhold og hvordan dette påvirker sikkerheten ved opphold ved og i fjæra. Gjennom gjennomføring av turen kobles forarbeidet med barnas erfaringer med bunnforholdene.
“Vi ønsker å gi barna mangfoldige erfaringer med å omsette ideer til handling og jobbe tverrfaglig på tvers av rammeplanens fagområder. Vi ønsker å vekke barnas nysgjerrighet for et vannmiljø, oppfordre til å stille hypoteser under samlinger i barnehager, øke barnas generelle kunnskap om vannmiljøet som en del av forarbeidet, og gi barna direkte erfaringer i det vannmiljøet under gjennomføring. I etterarbeidet av turen er det barnas medvirkning som legger grunnlag til valg av tilnærming. Et eksempel på etterarbeid til vannmiljø basseng var en kunstutstilling inspirert av en bok barna ble lest for i forkant til og under opplegget i basseng.’’
Foreløpige resultater
Barna som deltar i regelmessige, organiserte aktiviteter i ulike vannmiljø utvikler en bedre forståelse for sikkerhet og naturfaglige fenomener. De uttrykker interesse for og tilknytning til vann og blir tryggere i vannkanten. Barnehageansatte som gjennomgår opplæring i risikovurdering og vannrelaterte aktiviteter, føler seg tryggere og mer forberedt. Foreldre som inkluderes i aktivitetene, rapporterer økt bevissthet om vannrelaterte farer og sikkerhetsrutiner.
Samarbeidspartnere
Utviklingen av prosjektets innhold skjer i et tverrfaglig team som kombinerer ekspertise fra ulike vannmiljøer og pedagogiske fagfelt. I prosjektet inngår:
- SK Speed/Oi-svømming: Faglig støtte innen svømmeopplæring og sikkerhet i basseng.
- Naturvernforbundet : Kompetanse på økosystem knyttet til innsjøer og bekk og læringsaktiviteter knyttet til disse
- Oslofjordens friluftsråd : Kompetanse på aktiviteter knyttet til sjø og fjære.
- Barnehagestyrere og øvrig barnehagepersonale: Representanter fra barnehagene som bidrar med innsikt i pedagogikk og tilrettelegging for barn.
Kontaktperson
Marta Skandsen Pedagogisk leder
Rammeplan for barnehage (udir.no)
Hvorfor jobber ikke alle barnehager med vanntilvenning i barnehagen? (barnehage.no)
Skaparglede, engasjement og utforskartrong (udir.no)