Selvberging med flytevest
Gjennom at vi ved ferdsel i, ved eller på vann ønsker klær og utstyr tilpasset det vi driver med, så finnes det mange typer godkjente flyteplagg. Felles for disse flyteplaggene er at de bare gir oppdrift slik at man blir «stående» i vannet. Forutsetningen for å benytte slike flyteplagg er at man er svømmedyktig. I denne sammenheng eksemplifiseres flyteplagg som flytevest. De bærende elementene er:
Bærende elementer
- Sikkerhetsvurdering
Å vurdere sikkerheten i uteaktiviteter og ved ferdsel i naturen, dreier seg om å vurdere egne forutsetninger i forhold til de utfordringer en må forvente å møte. Dette vil være på tre nivå:
Nivå 1:
Hva kreves for at det en vil gjøre skal være trygt, som f.eks. om en vil stupe eller hoppe uti?
Hvor godt kan jeg svømme? Kan jeg svømme godt nok?
Hvordan sikrer jeg at det dypt nok til å hoppe eller stupe uti?
Hvordan vet jeg at jeg kommer opp igjen?
Hvordan vet jeg at det ikke er strøm som kan føre meg bort fra land?
Nivå 2:
Hvilke utfordringer møter jeg når jeg skal bade i kaldt vann?
Å tilnærme seg kaldt vann på en trygg måte bygger på en prosess der en kan lære å håndtere de fysiologiske reaksjonene først på grunt vann, før en beveger seg ut på dypt vann. Dvs. en går først uti slik at en får kontroll på pusten, før en begynner å hoppe uti.
Nivå 3:
Hvilke utfordringer kan en møte når en padler i kajakk/kano?
En har ikke tenkt å skulle velte, men skulle det likevel skje, kle deg etter vanntemperaturen og bruk flytevest. - Overgang til bruk av flytevest
Er en svømmedyktig og har fulgt progresjonen i de bærende elementene 1–19, vil overgangen fra redningsvest til flytevest gå av seg selv. Det er noe annet å svømme med flytevest og klær. Flytevesten kombineres ofte med «annen bekledning»; innled derfor gjerne opplæringen med flytevest tilsvarende opplæringen i selvberging med redningsvest, men nå med klær og flytevest. Elevene må vise at de har rotasjonskontroll med klær og flytevest, klarer å komme fra en stående posisjon og over i en mer horisontal posisjon, og kan ta seg (svømme) i sikkerhet. - Selvberging med småbåter
De fleste båtulykker som fører til at noen omkommer, er med små båter. I Norge er det derfor påbudt å benytte flyteplagg i båt under åtte meter. En naturlig følge av dette er at en også må lære selvberging med båt. Hvilke båter en benytter i opplæringen vil variere etter hvor i landet man er, hva man har tilgang på osv.
Felles for alle selvbergingsaktiviteter er at elevene bør være i flyteplagg og klær tilpasset aktuell aktivitet. De bør lære hvordan en håndterer velt med kano, kajakk, jolle eller landstedsbåt, hvordan ta seg fram fra farkosten dersom de kommer under denne, og hvordan gjenvinne kontroll i vannet. Avslutt med kameratredning og hvordan en forholder seg i påvente av hjelp.
Underveisvurdering
Underveisvurderingen skal være en integrert del av opplæringen, og skal brukes til å fremme læring, gi informasjon om kompetanse og bidra til lærelyst underveis. Her under finner du forslag til oppgaver. Gjennom å løse oppgavene, viser elevene at de har oppdaget, mestret og forstått de bærende elementene.
Oppgave 21. Sikkerhetsvurdering
Eleven skal gjøre seg kjent med lokalt/nytt opplæringsmiljø og opplæringsaktiviteten, og gjøre de nødvendige sikkerhetsvurderingene før opplæringen begynner. Se nivå 1-3.
Oppgave 22. Overgang til bruk av flytevest
Eleven skal, iført flyteplagg og klær tilpasset aktuell aktivitet, årstid og miljø, hoppe/falle fra kant, brygge eller båt, flyte/stå i ro og gjenvinne pustekontroll, snu og orientere seg, se etter redningsmulighet, svømme (på mage, side og rygg med hodet over vann) med tydelig glifase inn til valgt redningsmulighet og ta seg i sikkerhet.
Oppgave 23. Selvberging med småbåter
Eleven skal, iført flyteplagg og klær tilpasset aktuell aktivitet, velte med kano, kajakk, jolle eller landstedsbåt, løse seg fra farkosten, gjenvinne pustekontroll og vise hvordan en forholder seg i påvente av hjelp. Avslutt med kameratredning.
Oppgavene følger de bærende elementene som beskrives i progresjonen under dette temaet.
Alle obligatoriske øvelser og oppgaver
Aktiviteter du kan bruke mot de bærende elementene for dette temaet, finner du i Badestigen 5. -7. trinn.